Dit artikel is gepubliceerd op 9 december op de website van Rijkswaterstaat. 

Wie sinds het eerste weekend van november ’s avonds over de Haringvlietbrug rijdt, zal het zeker zijn opgevallen. Een aantal lampen op de brug heeft een andere kleur. Er is namelijk vleermuisvriendelijke verlichting aangebracht.

‘Hoewel elders in het land eerder toegepast, heeft de Haringvlietbrug een primeur. Dit is de eerste keer dat er vleermuisvriendelijke verlichting op 1 van onze bruggen is aangelegd’, aldus Kim Stelleman, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. De totstandkoming hiervan is in samenwerking gegaan met de aannemer Compass en 1 van de ecologen van Rijkswaterstaat.

Batlampen

Claudia Rodrigues, ecoloog bij Rijkswaterstaat licht de primeur toe: ‘De vleermuis is een beschermde diersoort die net als de automobilist ook graag van A naar B wil. In deze omgeving vliegen ze onder de Haringvlietbrug door om heen en weer te trekken van hun verblijfplaatsen naar foerageergebieden.’

‘Vleermuizen zijn gevoelig voor blauw en ultraviolet licht en hebben hierdoor last van normale straatverlichting, die pijnlijke verblinding veroorzaakt. Om dit probleem op te lossen, hebben we 3 lantarenpalen aan de zuidkant met vleermuisverlichting aangelegd. Deze batlampen geven roodkleurig licht. Vleermuizen zien dit als een soort donkercorridor.’

Bij de lichtkleur is rekening gehouden met de zogeheten Human-Bat Response Ratio. Dat is een lichtkleur die de vleermuisogen niet zien, maar waarbij mensen de verkeerssituatie nog goed kunnen waarnemen. Zo voorkomen we dat we de leefomgeving van de vleermuis verstoren.

De meeste vleermuissoorten gaan vanaf medio november in winterslaap. We monitoren in het voorjaar of deze maatregel effectief is of dat er aanpassingen nodig zijn.

Eisen voor openbare verlichting

Maarten Ruigrok, projectleider: ‘Compass onderzocht in opdracht van Rijkswaterstaat welke openbare verlichting voldoet aan de eisen en tegelijkertijd dier en milieu zo min mogelijk verstoort. Het lichtontwerp in combinatie met de roodkleurige verlichting voldoet aan de eisen van Rijkswaterstaat en verlicht de omgeving vleermuisvriendelijk.’

De verlichting sluit aan op de reguliere ledverlichting op de rest van de snelweg A29 richting het Hellegatsplein. Het roodkleurige licht is qua lumen gelijk aan het andere licht. Alle armaturen zijn dimbaar. Bovendien kent ook de batlamp, net als ledlampen, een lange levensduur en heeft het weinig onderhoud nodig.