ENERGIE
We kunnen geen
moment van de dag zonder

Compass is specialist in:
> bedrijfszekere netwerken
> toekomst bestendige smart grids
> state-of-the-art verbindingen
> midden-en hoogspanning

Meer >

COMMUNICATIE
De ontwikkelingen in
communicatie gaan razendsnel

Compass is specialist in:
> maatwerk in glasvezeltechniek
> niet-alledaagse oplossingen
> kwaliteit in plaats van kwantiteit
> toekomstgericht netwerkontwerp

Meer >

INTELLIGENT TRAFFIC SYSTEMS
Mensen en goederen
worden steeds mobieler

Compass is specialist in:
> dynamisch verkeersmanagement (DVM)
> elektro-mechanische systemen (E&M)
> DRIP
> tunneltechnische Installatie (TTI)

Meer >

Van lineair naar circulair

29 oktober 2015

Ruben van Ardenne – Sinds begin dit jaar verkeer ik in de luxe positie dat mijn werkgever me volledig laat focussen op de toekomst van Compass. Welke ontwikkelingen bepalen de toekomst, wat speelt er in onze markt, welke technologieën ontwikkelen zich in andere sectoren? Welke van deze ontwikkelingen zijn een kans voor Compass?

Ik bezoek seminars, ronde tafelgesprekken, pitch-ontbijtjes, symposia en spreek met uitvinders, wetenschappers, MKB-ers, commerciële mensen en studenten.

Het is overweldigend waar ons kleine landje allemaal mee bezig is. Coöperatieve technieken gaan de ITS wereld ingrijpend veranderen, ‘the internet of things’ maakt het analyseren en inzetten van big data mogelijk zodat we de efficiëntie en de veiligheid verbeteren en ga zo maar door.

De ontwikkelingen gaan zo razendsnel dat ik behoefte heb aan een alomvattend begrip, theorie of filosofie waar alles in samenkomt. En ineens was daar een ‘keynote speech’ van een groot man, Herman Wijffels. Hij kwam na een serie dynamische sprekers en een prachtig pianostuk. In tegenstelling tot zijn voorgangers stond hij statisch op het grote podium in het oude klooster, hij had een ‘ouderwets’ stukje papier als geheugensteun. Zijn leeftijd wordt verraden door de kraak in zijn stem. Maar de zaal was stil en ieder woord was raak…

Na alle flitsende verhalen was prof. dr. Wijffels de ultieme rust en autoriteit. Ik ben nooit zo goed in het onthouden van een complete speech, maar de kern van de boodschap was helder.

We moeten ons beseffen dat we jarenlang zijn opgeleid en gevormd door de industriële revolutie. Deze is gestoeld op een lineair denkpatroon en consumptie. We moeten de switch maken naar een circulaire manier van denken. En dan niet alleen in de context van milieu, maar ook in opleiding, commercie, communicatie en de manier waarop we netwerken opbouwen. De technische ontwikkelingen gaan in een dusdanig tempo dat we ons denken moeten aanpassen aan het opnemen van innovaties in onze processen, minder star en rechtlijnig (lineair) meer vanuit een gedachte van beweging en levensloop (circulair). Een belangrijke tool om dit te doen? “Wat vaker stilstaan en jezelf confronteren met je gedachten, losmaken van de interne blokkades en trauma’s die je belemmeren nieuwe zaken toe te laten”. Hoe doe ik dat dan? “Mediteren”, dat is een brede term voor het nemen van rust en stilte. Zelfs een stukje hardlopen kan je als mediteren zien. Stel je open voor nieuwe inzichten en meningen, denk er eerst over na voordat je alle “ja maar” zinnen bedenkt. .
Steeds vaker denk ik terug aan zijn woorden, en dan besef ik me steeds weer hoe moeilijk ik het vind, circulair denken, ontwikkelingen en nieuwe zaken een kans geven, rust nemen alles ordenen in mijn hoofd. Dan heb ik het nog niet eens over het inspireren van mijn collega’s die ik óók de kansen wil laten zien welke mooie kansen er voor ons liggen!

blog-ruben