ENERGIE
We kunnen geen
moment van de dag zonder

Compass is specialist in:
> bedrijfszekere netwerken
> toekomst bestendige smart grids
> state-of-the-art verbindingen
> midden-en hoogspanning

Meer >

COMMUNICATIE
De ontwikkelingen in
communicatie gaan razendsnel

Compass is specialist in:
> maatwerk in glasvezeltechniek
> niet-alledaagse oplossingen
> kwaliteit in plaats van kwantiteit
> toekomstgericht netwerkontwerp

Meer >

INTELLIGENT TRAFFIC SYSTEMS
Mensen en goederen
worden steeds mobieler

Compass is specialist in:
> dynamisch verkeersmanagement (DVM)
> elektro-mechanische systemen (E&M)
> DRIP
> tunneltechnische Installatie (TTI)

Meer >

PROJECTEN ENERGIE

Onze expertise toegepast in de praktijk

Energieverbindingen City Road Londen

250 City Road is een herontwikkeling op de driehoek tussen Angel en Old Street Station in Londen. Een van oorsprong dunbevolkte buurt wordt getransformeerd naar een dichtbevolkt woongebied met een woontoren van 42 verdiepingen en een woontoren van 36 verdiepingen, restaurants, winkels en cafes.

De herontwikkeling van deze wijk is onmogelijk zonder de aanleg van elektriciteit. Compass realiseert de nieuwe aansluiting, rekening houdend met de complexe bestaande ondergrondse infrastructuur en de vele stakeholders.

Elektrische installatie met industriële uitstraling

Een bedrijfszeker netwerk en een toekomstbestendige installatie. Dat is het uitgangspunt voor Compass bij de aanleg van elektrische installaties. Voor opdrachtgever Bestbouw zijn de beveiligingsinstallatie, het datanetwerk en de lichtinstallaties aangelegd en succesvol opgeleverd door Compass.

Het betreft de high-end renovatie van een kantoorpand met een industriële uitstraling. Dat betekent dat de installaties onzichtbaar zijn weggewerkt terwijl in de machinale werkplaats en de opslag juist weer is gekozen voor een zichtbare opbouwinstallatie. Dit versterkt de industriële uitstraling.  

Monumentaal kantoorpand krijgt domotica

Bij de totale renovatie van het oude pand aan de Bovenstraat is gekozen voor een state-of-the-art domotica systeem. Verder is de complete elektrotechnische installatie, netwerk (data), verlichting, beveiliging, de aansturing van verlichting, verwarming, dakvensters, TV schermen, buitenverlichting en noodverlichting aangelegd.

Een groot deel van de bestaande kapconstructie is na de renovatie in het zicht gebleven. Ook de kabelgoten zijn zichtbaar in het nieuwe ontwerp. Deze ontwerpkeuze van de architect vraagt om een aangepaste elektrotechnische installatie. De installatie wordt opgebouwd vanuit de vloer, dat betekent maatwerk omdat vloerdiktes beperkt zijn en omdat er vloerverwarming is toegepast.

Stroom en water voor de recreatievaart

Compass plaatst in opdracht van de gemeente Gouda verschillende elektrazuilen op de houten steigers en plaatst waterafsluitingen en nieuwe voedingskabels vanaf de (groepen)kast op de kade.

De recreatievaart door de Kattensingel en de Hoge Gouwe Singel gaat hiervan profiteren. Stroom en water zijn nu vanaf het water bereikbaar.

Monumenten aan de Turfsingel

Voor verschillende monumentale panden aan de Turfsingel in Gouda heeft Compass de gehele nieuwe elektrotechnische installatie verzorgd, inclusief nieuwe netwerkaansluitingen. De eeuwenoude panden, waaronder een pakhuis, worden volledig gerenoveerd. Compass zorgt ervoor dat de elektrotechnische installatie zoveel mogelijk is weggewerkt zodat het pand volledig tot zijn recht komt.

Elektrotechnische installatie in Rijksmonument

Het monumentale grachtenpand in Gouda (bouwjaar 1861) wordt volledig gerenoveerd. Compass verzorgt de gehele nieuwe elektrotechnische installatie, inclusief nieuwe netwerkaansluitingen en een alarminstallatie.

Het pand heeft een 23 meter lange marmeren gang in de stijl van Lodewijk de XIVe  en gestucte sierplafonds. De uitdaging voor Compass ligt in het onzichtbaar aanleggen van moderne installaties in een monumentaal pand. Bijvoorbeeld door (inbouw) wandcontactdozen in lambriseringen weg te werken en leidingen in vloerplinten zonder de marmeren vloer te beschadigen.

Installaties Autoschadebedrijf

Opdrachtgever Van Straaten Autoschade gaf Compass opdracht om de elektrische installatie van de nieuwe vestiging aan te leggen. De nieuwe vestiging bestond aanvankelijk uit twee panden en is samengevoegd tot één groot autoschadebedrijf. 

Alle elektrische apparatuur, aansluitingen en verbindingen in kantoor en in de garage zijn voorzien van installatiewerk. Denk aan aansluitpunten voor bruggen, lasmachines, elektrische deuren, wandcontactdozen, kabelgoten, netwerkaansluitingen, verlichting, aansluitpunten buitenverlichting en nieuwe groepenkasten. Opvallend detail is de regelbare felle daglicht-verlichting voor de spuitkabine. Gesimuleerd daglicht is voor een spuiterij van groot belang.

Ondergrondse verbinding in hartje Londen

De drukke straten van het centrum van Londen maken ‘gewone’ wegwerkzaamheden complex. Maar voor werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur moet het wegdek open en verkeerstromen worden omgeleid.  

Bij 100 Bischopgate (ter hoogte van Liverpool Station) realiseert Compass een ondergrondse verbinding. Compass zorgt daarbij dat de continue verkeersstroom van auto’s, taxi’s, bussen, fietsers en voetgangers zo min mogelijk en zo kort mogelijk hinder ondervindt. In samenwerking met onze klant, UK Power Networks, zijn inmiddels verschillende 33kV en 11kV verbinden gerealiseerd.

PRINCIPAL PLACE, de UN SQUARE MILE

Compass werkt aan de stroomvoorziening in de vernieuwde wijk Principal Place, de ‘Un Square Mile’ in het hart van Londen. De uitdaging voor Compass zit in de geografische ligging van dit project. De (ondergrondse) infrastructuur loopt dwars door twee wijken in Londen, namelijk Hackney en The City of London. Compass zorgt voor de vele vereiste vergunningen en zet in op transparante communicatie met alle stakeholders.

De andere uitdaging zit in het feit dat Finsbury Market (metrostation in Clifton Street) midden in het gebied ligt. Dit is een groot bestaand stroomnetwerk waarop geen storingen mogen ontstaan tijdens onze werkzaamheden. Dankzij onze jarenlange ervaring in dit gebied en de technische kennis van deze lokale ondergrondse netwerken heeft Compass dit project binnen budget en volgens planning kunnen opleveren.

Stroomvoorziening (132kV) rondom de O2 Arena

Compass werkt aan het 132kV-stroomnetwerk rondom de O2 Arena voor UK Power Networks. Het prestigieuze evenementengebouw, de O2 arena, is het grootste koepelgebouw ter wereld en ligt in een dichtbevolkt gebied. De grootste uitdaging is de constante stroom van mensen en verkeer op de aanlegroute. Voor de aanleg van dit netwerk moet, door het asfalt, een geul van 1,4 meter breed worden gegraven. De graafwerkzaamheden worden gedaan in publieke ruimten. Het is belangrijk voor alle stakeholders dat onze uitvoering minimale hinder voor voetgangers, verkeer en omliggende bedrijven veroorzaakt. Veiligheid en intensief contact met onze stakeholders zijn dan ook belangrijke voorwaarden. We zijn onszelf ten alle tijden bewust van de risico’s en belangen van onze stakeholders en plannen onze werkzaamheden om hen heen. Bijvoorbeeld door onze werkgebieden regelmatig te verplaatsen en op die manier minder hinder te veroorzaken.

Het project werd afgerond binnen de vooraf afgesproken tijdsplanning en binnen het budget.

Watertoren Heuveloord

Compass heeft de elektrotechnische installatie van het restaurant van de Watertoren compleet gerenoveerd. Het restaurant bevindt zich in de oude gerestaureerde Watertoren Heuveloord op 37 meter hoogte. De renovatie van de elektrotechnische installatie bestond onder andere uit (nood)verlichting, een brandmeldinstallatie, een ontruimingsinstallatie, domotica, aansluiting iCT/data netwerken en automatisering/besturing.

Na afronding van het werk is de installatie doorgemeten en gekeurd. Het project is opgeleverd volgens planning en binnen het gestelde budget. 

A2 theater voorzien van licht en geluid

Compass heeft voor opdrachtgever HMH de elektrotechnische installatie aangelegd in het A2 theater. Kenmerkende eis van theaterverlichting (DMX) is aansturing van bewegend licht. Externe evenementenorganisaties moeten met hun eigen systeem naadloos aansluiten op het systeem van het A2 theater. Zo creëren zij hun eigen dynamische verlichtingsconcept. Denk aan het variëren van lichtsterkte, positie van het licht en kleur van het licht.

Het A2 theater is gebouwd om Tivoli en Vredenburg tijdelijk te huisvesten. Compass verzorgde de technische installatie bestaande uit o.a. CCTV, toegangscontrole, automatisering, besturing, (dynamische)verlichting, energie systemen, energie verdeelsystemen, noodverlichting, brandmeldinstallatie, ontruimingsinstallatie, inbraakbeveiliging, ICT/data netwerken en tot slot de vereiste keuring voor oplevering.  

AANLEG 11KV stroomvoorziening door woonwijk in Engeland

Compass werkt aan de kilometerslange kabelroute langs de M25.

Het ontwerp en de aanleg van dergelijke lange kabelroutes door woonwijken en landelijke gebieden veroorzaken veelal overlast voor het verkeer en het publiek. De grootste uitdaging voor Compass bij dergelijke projecten is dan ook een goed stakeholdermanagement en Compass houdt bij het ontwerp van de route al rekening met de stakeholders. Tijdens de uitvoering staan heldere communicatie en transparantie van het proces centraal.

Van hoogspanningsmast naar ondergrondse kabelverbinding (132kV) Bristol

Compass heeft opdracht gekregen om als hoofdaannemer de bovengrondse 132kV verbinding in Bristol om te leggen naar een ondergrondse kabelverbinding. Opdrachtgever Western Power Distribution is één van de best presterende netwerkbeheerders in Engeland en realiseert deze verbinding voor de (nog te bouwen) woonwijk Lyde Green (Bristol).

Veiligheid is een kritieke succesfactor. Dwars door het tracé loopt een van de drukste snelwegen van Engeland, de M4. De bovengrondse lijnen van de hoogspanningsmasten hangen boven de M4 en moeten veilig en snel worden verwijderd. De wegbeheerder is dan ook een belangrijke stakeholder.

Lees meer

DE SHARD IN LONDEN, AANLEG VAN 132KV

De Shard is het hoogste gebouw van Europa. Compass zorgde voor het ontwerp, de installatie en de inbedrijfstelling van twee 132kV circuits. Het tracé loopt vanaf een groot onderstation, Substation London Bridge, naar de nieuwgebouwde Shard alwaar het is aangesloten.

Compass leverde het project op tijd en binnen het budget voor de grand opening van het hoogste gebouw van Europa.

AANLEG ENERGIE EN GLASVEZEL LONDON BRIDGE STATION

De opdrachtgever gaf Compass opdracht om twee 132kV stroomcircuits, vier 11kV stroomcircuits en glasvezel aan te leggen. Er is een bestaand tracé omgelegd naar een nieuw tracé om de levering van stroom en glasvezel naar London Bridge Station en omgeving mogelijk te maken. Een deel van het tracé loopt door een 200 meter lange tunnel.

Om de aanleg van dergelijke complexe tracés veilig, goed, op tijd en binnen budget te voltooien, heeft Compass extra opgeleide specialisten in dienst en wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur.

Architectuur verlichten

Het huisje van Sluijmer – ook bekend als het kleinste huisje van Utrecht – is een architectonisch juweeltje en won niet voor niets de Rietveldprijs. Het pand is opgetrokken uit een staalconstructie met zeer beperkt ruimte voor elektrotechnische systemen.

De uitdaging voor Compass lag in het wegwerken van de elektrotechnische installatie, zodanig dat deze niet zichtbaar is in het interieur. Aansturing en bedrading van de verlichting en de intercom (toegangscontrole) zijn dan ook in de staalconstructie weggewerkt.

T.Rex uitgelicht voor Naturalis Leiden

Compass heeft de replica’s van de eeuwenoude fossielen uitgelicht zodat het publiek kan terugkijken in de geschiedenis.  De nieuw aan te leggen elektrotechnische aansluitingen voor het uitlichten van de T. rex bevatten de besturing van het (dynamische) lichtconcept, een energie (verdeel)systeem, DMX en ICT/data netwerken.

Compass heeft de elektrotechnische installatie zo ingericht dat de T. rex tentoonstelling flexibel en verplaatsbaar is.

VERVANGING MIDDENSPANNINGSROUTE METRO

Compass heeft in opdracht van de RET een nieuwe 10kV middenspanningsroute aangelegd ter verzwaring en onderhoud van de voeding van de Metrobaan.

Dit tracé loopt vanaf middenspanningsstation (MS) Rhoon naar gelijkrichterstation (GS) Aveling. Hierna is de oude kabel verwijderd.

AANLEG ENERGIE WOONWIJK BARROW – ENGELAND

Compass verzorgde de aanleg van een 132kV kabeltracé van meer dan 3 km via een woonwijk tussen Barrow Grid Substation en SandgateBSP, Barrow, Cumbria (Engeland).

50KV AMSTERDAM NIEUWE MEER

Door de aanleg van een nieuw spoorviaduct diende de 50kV kabelverbinding Karperweg-Nieuwe Meer verlegd te worden naar een nieuw tracé.

Compass heeft deze werkzaamheden met goed resultaat gerealiseerd.

AANLEG VAN TWEE 132KV, KINGS CROSS IN LONDEN

Compass heeft twee 132kV circuits geïnstalleerd met aarding en het bijbehorende civiele werk tussen City Road Substation en Kings Cross, Londen.

AANLEG VAN 3,8KM 132 KV CHATHAM

Het complete tracé loopt door het centrum van Strood (Substation) en Chatham.

Onderdeel van dit tracé is de oversteek van een rivier bij de Rochester Bridge.

energy